Terakota a może drewniane panele? Wybór podłogi w kuchni nie może być przypadkowy

Terakota a może drewniane panele? Wybór podłogi w kuchni nie może być przypadkowy

Na chwilę zanim ruszysz do sklepu po materiały wykończeniowe do kuchni, zastanów się czym i w jaki sposób warto byłoby wykończyć podłogę. Do wyboru masz bowiem nie tylko klasyczną terakotę, ale i zyskujące na popularności drewniane panele, a nawet linoleum oraz naturalny kamień.

Podłoga w kuchni powinna być ładna i praktyczna

Ostateczny wybór podłogi do kuchni to niełatwa sprawa. Z jednej strony mamy kosztowne, ale bardzo eleganckie drewniane panele, które jednak kiepsko radzą sobie z utrzymaniem długotrwałej wilgoci, z drugiej tanie linoleum o przeciętnych wartościach estetycznych.

Pewnym półśrodkiem mógłby okazać się kamień, ale ten wymaga regularnej pielęgnacji i bywa naprawdę dużym obciążeniem dla domowego budżetu na etapie zakupu.

Wiesz już na co powinieneś się zdecydować?

 

Naturalny kamień dla najbardziej wymagających

Kamień jest bez wątpienia jednym z najbardziej oryginalnych materiałów, jakim możesz wyłożyć posadzkę w kuchni. Możesz wybierać spośród:

  • granitu,
  • marmuru,
  • kwarcytu,
  • wapienia,
  • konglomeratu marmurowego,
  • konglomeratu granitowego,
  • materiałów kompozytowych.

Warto wybierać spośród kamieni mało nasiąkliwych oraz tych, które charakteryzują się podwyższoną odpornością na siły ścierne oraz działanie chemii. W kuchni dobrym wyborem może okazać się naturalny granit lub konglomerat granitowy, który w przeciwieństwie np. do marmuru, nie sprawia trudności w pielęgnacji, a wylana na nim ciecz nie pozostawia trudnych do usunięcia zacieków.

 

Drewniane panele w kuchni to kiepski pomysł

Mimo że drewniane panele wydają się naturalnym wyborem do kuchni, to ich właściwości funkcjonalne pozostawiają wiele do życzenia. Jeśli już zdecydowałeś, że chcesz ocieplić wnętrze drewnem, rozważ ułożenie podłogi z wcześniej zaimpregnowanych desek z litego drewna.

Warto wiedzieć: panele, nawet te najlepiej wykonane nie zniosą ciągłego przesuwania po ich powierzchni stołu, krzeseł i długotrwałej ekspozycji na wodę.

 

Terakota zimna, ale tania i bardzo wytrzymała

Jeśli nie zdecydowałeś się na ogrzewanie podłogowe, terakota w kuchni będzie utrzymywała relatywnie niską temperaturę. W zamian jest tania w zakupie, nie sprawia większych trudności w układaniu i łatwo oczyścisz ją ze wszelkich zanieczyszczeń.

Terakota wykazuje ponadprzeciętną odporność na jakiekolwiek uszkodzenia mechaniczne i jeśli zdecydujesz się na tą wykończoną na mat, nie ryzykujesz, że na wypadek rozlanej wody mógłbyś się poślizgnąć.

 

Rozwiązania alternatywne

Poza drewnem, kamieniem i terakotą, podłogę w kuchni możesz wyłożyć także:

  • panelami/płytkami korkowymi,
  • linoleum,
  • gresem (szkliwionym lub porcelanowym),
  • szkłem hartowanym wykończonym na mat.

Artykuł napisany we współpracy z firmą DreamDesign Kraków - projekty wnetrz, specjalizującej się w projektowaniu i aranżacji wnętrz.