Post

Ta epicka łazienka została zaprojektowana dla dwóch naukowców

Dla Sarah Stacey renowacja pralni w domu z lat 80-tych była lekcją sprytnych rozwiązań w zakresie przechowywania. Rodzina, która mieszka w Austin od dwóch lat i ma małe dzieci, chciała mieć ultra zorganizowaną pralnię, która byłaby wygodna, ale nie przytłaczająca, jak mówi projektantka.

Zadaniem Stacey była również reszta projektu, w tym paleta tekstyliów, wzorów i wykończeń nadających domowi w zachodnim Austin wygodny, przyjazny, warstwowy i żywy wygląd.

Inspiracja pralnią/pralnią pochodziła z różnych obrazów, którymi para podzieliła się ze Stacey, ale funkcjonalność tego pomieszczenia miała bardziej wyjątkowe epicentrum. Oboje są naukowcami, którzy spędzili wiele lat w terenie badając choroby, w tym czas w Panamie, gdzie używali metod suszenia powietrzem prawie wszystkiego.

"Kiedy się przeprowadzili, nie chcieli całkowicie z tego rezygnować i chcieli pralni, która pasowała do ich aktualnych potrzeb z wieloma wbudowanymi funkcjami" - mówi Stacey. On jest obecnie profesorem na Uniwersytecie w Teksasie, podczas gdy ona jest z Centrum Kontroli Chorób badającym COVID-19.

Jednym z głównych wyróżników, które Stacey uwzględniła, jest system płaskich szuflad, które umożliwiają suszenie ubrań bez uszkodzeń i możliwości kurczenia się, a także zainstalowała wiszące półki na delikatne i lżejsze rzeczy.

"W przypadku systemów szuflad, stwierdziliśmy, że 24 x 24 to idealny rozmiar, aby zmieścić większość złożonych ubrań, swetrów, itp. pozwalając na sześć cali między każdym z nich. Zdecydowaliśmy się na tworzywo sztuczne, ponieważ metal i inne twarde materiały mogłyby zahaczać o ubrania" - mówi.

Oprócz systemu płaskiego układania, Stacey wbudowała mnóstwo schowków na buty, a także szafki na sprzęt sportowy i dostęp do takich rzeczy jak czapki, torby i parasole. Obok szuflad z płaskim układem znajduje się zamknięta szafka na środki czyszczące, a także wbudowana deska do prasowania Hafele Ironfiix, dwie wysuwane półki z wykorzystaniem 20-calowego stelaża Rev-a-Shelf oraz gniazda do ładowania urządzeń, takich jak odkurzacz Dyson.

Ponadto, projektantka zdecydowała się na niestandardową otwartą szafkę i zastosowała panel z plastikowej siatki, aby rodzina mogła przechowywać delikatne przedmioty, które zazwyczaj nie radzą sobie dobrze w tradycyjnych pralkach i suszarkach. Do suszenia, projektant zdecydował się na wieszaki ścienne Leifheit z Wayfair w miejsce wolnostojącego wieszaka, aby klienci mogli używać ich wszystkich naraz.

"Starając się uniknąć pleśni, dodaliśmy na dole szafki miskę, aby nadmiar wody mógł spłynąć na zewnątrz domu" - mówi. "Dodatkowo, dodaliśmy wentylator wyciągowy z tyłu szafki, aby uniknąć dodatkowej wilgoci".

Od farby do pięknej płytki podłogowej do sprytnego przechowywania, pralnia/pomieszczenie gospodarcze stało się ostateczną stacją rodzinną, a ona była w stanie dać klientom wszystko, czego chcieli.